m

MATTOR
BRICKOR
DOCKOR
BREVKORT
ANNAT
OM LENA
HEM

Vinnarmatta i trasmatte-tävling Den här mattan vann en tävling anordnad av Länshemslöjden i Västmanland 2008.

Från toppen till marken, en lååång 		virkad stege Det längsta projekt jag nånsin gjort och kommer att göra: en virkad stege från toppen på Mimerlaven i Norberg ner till marken, 64 m.

Det här kan jag berätta om mig

Under mitt yrkesverksamma liv var jag arbetsterapeut och textillärare kombinerat med eget kreativt skapande. Min verkstad har jag inrett med vedkamin, symaskin och vävstol i morfar Axel Sahlströms gamla fabrikslokal i gårdshuset.

Jag gick vävutbildning som 15-åring - nu är jag sjätte generationen väverska i familjen!

Bland de idéer och skapande projekt som genomförts - alltid idéellt - är:

ZICKZACK, som samlade invandrade kvinnor till handarbete och samvaro för att lära känna varandra och lära sig svenska. Stor uppslutning! Kommunens förhöll sig kallsinnig till att virka en

65 m lång REPSTEGE som i smyg hängdes upp från toppen av Mimerlaven i Norberg.

BRODERA DIN HEMBYGD! En uppmaning till Bergslagens fjärdeklassare (7 kommuner) att brodera lappar utifrån- intryck av sin hembygd. Barnen försågs med vadmal och ullgarn. Med sina individuella intryck och sömnadsflit ingår alla lapparna i lapptäcken, stora tavlor att hängas på lämpligt ställe. Stor anslutning! Projektet var i Ekomuséum Bergslagens regi.

TUPPSTÅNG på Abrahamsgården. Satirisk installation med tupp och hönor av trasor och hönsnät, inuti fanns en ljudanläggning. En pseudodiskussion om nya lekplatsen i Norberg pågår i evighet, med hönskackel i bakgrunden. Kommunfullmäktige må ta åt sig del av äran! Ansågs för kontroversiell och endast minnet återstår.

FÖRSTA PRIS har jag tre gånger vunnit i tävlingar anordnade av Länshemslöjden i Västmanland. Fantasifulla trasmattor och återbruk har varit de teman som gällde.

ÅRETS KULTURSTIPENDIAT i Västmanland blev jag 2013. Priset delades ut under ett av Landstingets fullmäktiges sammanträden.

HAR SKRIVIT OM MIG:
- Östra Småland maj 1990 om bl.a. Flängantröjan som ingick i utställningen "Stickkonst" på Kalmar Konstmuseum
- Barn&Ungdom (Statens kulturråds tidning) febr 2000 artikel om barnens broderier;
- Avesta Tidning sept 2008 om trasmatteutställning på Abrahamsgårdenen
- VLT april 2000 om barnens broderier, april 2008 om vinsterna i Hemslöjdsförbundets m.fl. tävling "Tillverkning av trasor" (min rya-isbjörn vann, och en trasmatta), sept 2012 förstapriset i Hemslöjdsförbundets tävling "Återbruk - gör om till något annat!" (Korgar i näver);
- Västmanlands Nyheter nov 2007 om Zickzack-projektet;
- Vävmagasinet mars 2008 artikel "Trasmattor i slottsrum";
- FagerstaPosten juli 2013 artikel om mig och morfar Axel, "som var mer uppfinnare än affärsman, ungefär som jag", sept 2013 om mig som "Årets kulturstipendiat".

Min rya-isbjörn vann 2008 första pris i Hemslöjds-förbundets (m.fl.) tävling "Tillverkning av trasor".

I september 2012 fick mina korgar "never-ever-näver", gjorda av återanvänt elstängsel, förstapriset i Hemslöjdsförbundets tävling "Återbruk - gör om till något annat!".